Varer av varig verdi får du fra våre butikker på Lillehammer og Gjøvik.
0
x

Gudbrandsdalsbunad

Historien bak Gudbrandsdalsbunaden

Gudbrandsdalsbunaden, også kalt Gudbrandsdalens festbunad og Gudbrandsdalens festdrakt, ble ferdigstilt i 1923. Hulda Garborg, kunstmaler Axel Waldemar Johannessen og hans kone Anne som var syerske, sto bak dette.

Først hadde Gudbrandsdalens festbunad grønt liv med blå stakk og forkle, men man begynte etterhvert å bruke samme stoff i både liv og stakk. Bunaden kunne brukes både med og uten forkle. De første bunadene hadde forkle i silke, men etter at stoffet ble vanskeligere å få tak i under og etter krigen, begynte man å bruke ull også i forkleet. Den første varianten av bunaden, med gammelblågrønn stakk, henger i dag på Norsk Folkemuseum.

Festbunadens utforming

Gudbrandsbunaden leveres i svart eller blått ullstoff med håndbroderte blomster av ullgarn og metalltråd. Bunaden kan leveres uten forkle, eller med forkle i svart silke eller av ull i samme farge som stakken. Broderiet på bunaden med forkle er forskjellig fra den uten forkle.

Som ytterplagg brukes enten jakke (nevnes ofte som trøye eller kofte) eller cape i samme stoff som bunaden. Cape leveres i one-size størrelse, ferdig eller som materialpakke. Jakke leveres også både ferdig og som materialpakke. Jakken lages etter mål. Ta kontakt med en av våre butikker om du ønsker jakke.

Ullstoffet i denne bunaden er laget av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik på Lillehammer. Broderiet er utført av en av våre hjemmeprodusenter i Norge og tilpasningen skjer på systua vår på Lillehammer.

Gudbrandsdalens kvinnebunad

Det finnes også en egen versjon av bunaden, kalt Gudbrandsdalens kvinnebunad. Denne leveres av Heimen Husfliden i Oslo.

Kort leveringstid

Vi leverer bunaden som materialpakke eller ferdig sydd og har kort leveringstid.

Tilbehør

Bunadsølv til Gudbrandsdalsbunaden

Det er ikke utarbeidet eget bunadsølv til denne bunaden. Søljen/e festes på skjorta, ikke på selve bunaden. Vi har vårt eget bunadsølv til Gudbrandsdalsbunader som du kun får kjøpt hos oss. Dette er produsert av velkjente, norske sølvsmier.

Bunadskjorte

Det er ikke utarbeidet en bestemt bunadskjorte til Gudbrandsdalens festbunad. De fleste bruker en skjorte av lin eller bomull med nupereller, eller en av våre håndbroderte skjorter.

Sko

Vi lagerfører bunadsko med forskjellig passform, blant annet fra Klaveness. 

Pris

Prisen for Gudbrandsdalsbunaden avhenger av tilbehørsvalg.
Kontakt oss for eksakt pris.

 

Skriv til oss:






Ta kontakt

Har du noen spørsmål?
Vi vil gjerne snakke med deg!
Kontakt oss på den måten som passer deg best!



Kom på besøk! 
Åpent kl. 9-18, lørdag kl. 10-17

Telefon: 61 26 70 70

info@husflidenlillehammer.no



Kom på besøk!
Åpningstider: 10–17, tors 10-19, lør 10-16

Telefon: 480 89 204

info@husflidengjovik.no

x